Hogyan blokkoljuk a reklámokat Skype-ban? 2.0


skype_logo

Régebben volt már egy cikk, ami a reklámok blokkolásával foglalkozott, akkor még az 5-ös Skype esetén, ami egészen a 6-os verzióig működött. Ezután le is vettem a bejegyzést, azonban a napokban valahogy ismét előkerült a Skype és beléptem csak úgy heccből, mert alapjáraton nem nagyon használom. Szörnyülködve tapasztaltam, hogy azóta még undorítóbb módon telepakolták reklámmal, amik most már a csevegő ablakban és a hívások közben is megjelennek. Rögtön kerestem is egy hatásos módszert ezen idegesítő reklámok eltüntetésére.

Először is frissítsük a Skype-ot a legfrissebb verzióra, a cikk írásakor ez a 7.8.0.102. Ezután zárjuk be a programot teljesen, tehát még a tálcán se legyen jelen, ehhez kattintsunk jobb egérgombbal és menjünk a Bezárásra.

Ezután Kattintsunk a Start gombra és írjuk be, hogy Internetbeállítások vagy nyissuk meg az Internet Explorer-t és menjünk a Beállítások, Internetbeállítások menüpontra. Itt válasszuk ki a Biztonság, Tiltott Helyek opciót és adjuk hozzá a két címet, ahogy a lenti képen is látható.

internetbeallitasok

Zárjuk be az ablakokat. Ezután már nem fognak megjelenni a reklámok, de a nekik kialakított terület, az úgynevezett placeholder még igen.

Ezek eltávolításához el kell navigálnunk a C:\Users\[Windows felhasználóneved]\AppData\Roaming\Skype mappába, ahol is meg kell nyitnunk szerkesztésre a “config.xml” fájlt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint jobb egérgombbal rákattintani a fájlra és a Szerkesztés opciót választani. A megnyílt szerkesztőben (ha nem használunk valamilyen külső programot, mint például a Notepad++, akkor az alap jegyzettömb fog megnyílni) nyomjunk Ctrl + F billentyűkombinációt vagy menjünk a Szerkesztés > Keresés menüpontra és írjuk be, hogy “Advert”, ekkor elugrik ahhoz a szakaszhoz, amit el kell távolítanunk a placeholderek eltüntetéséhez.

Egészen pontosan a következő sorok törlésére van szükségünk:

 <AdvertEastRailsEnabled>1</AdvertEastRailsEnabled>
 <AdvertLargeEastRailCutoff>1000</AdvertLargeEastRailCutoff>
 <AdvertNorthRailCutoff>582</AdvertNorthRailCutoff>
 <AdvertPlaceholder>1</AdvertPlaceholder>
 <AdvertSmallEastRailCutoff>750</AdvertSmallEastRailCutoff>

Ezek után mentsük a fájlt és zárjuk be a szerkesztőt, a programot elindítva már nem lesznek ott a reklámok.

Senki ne lepődjön meg, a teljesen felesleges Skype Kezdőlap sem fog működni, de úgy sem használja senki. 🙂

Amennyiben véletlen mégis megjelennek a reklámok, úgy szükségszerű lehet, hogy a fájlt (config.xml) tegyük írásvédetté, hogy a program ne tudja módosítani. Ehhez nyomjunk jobb egérgombot rajta, menjünk a Tulajdonságokra és jelöljük be az Írásvédett opciót. Ezután Alkalmaz gomb és bezárhatjuk az ablakot.

Egy esetleges új verzió megjelenése felülírhatja a fájlt, de az is elképzelhető, hogy kijavítják a jövőben.

Kérdés, kérés, vélemény, probléma? Jöhetnek a hozzászólások!