Samsung Galaxy SIV (GT-I9505) Függetlenítés és Root


galaxy-s4

Egy kedves ismerősöm bízott meg a feladattal, hogy amennyiben lehetséges úgy nézzem már meg van-e mód függetlenné tenni gyárilag Vodafone függő telefonját, volt. XDA-n pedig volt egy nagyon kedves fórumozó, aki igencsak türelmes volt és sokat segített ebben! Ezúton is köszönöm szépen még egyszer! Akkor vágjunk is bele. 🙂

Tehát az alapfelállás egy gyárilag függő Vodafone-os S4-es telefont volt, egészen pontosan GT-I9505, amin 4.3-as JB futott, nem tudom más modellek hogyan fognak reagálni a dologra, sokaknak működött a dolog. A bejegyzésben csak gyári romokról lesz szó, egyedi romok telepítéséhez a bootloadert is piszkálni kell, ezzel most nem foglalkozunk.

Még mindig nagyon fontos információk, amiket nem győzök eléggé hangsúlyozni és kiemelni:

Fontos információk, tudnivalók mielőtt belekezdenél:

  • Az egyéni szoftver, root és egyéb telepítésével a telefonod garanciája érvényét veszti!
  • Amennyiben nem követed pontosan és megfelelő sorrendben az utasításokat, könnyen teljesen használhatatlanná válhat a telefonod.
  • Az itt leírtak az én személyes tapasztalatomat és véleményemet tükrözik, felelősséget senki telefonjáért nem vállalok!
  • Az itt leírt módszerek használata csak érintetlen, gyári szoftver esetén javasolt!
  • Az antivírus illetve tűzfal szoftverek mindenképp legyenek kikapcsolva!
  • A Samsung Kies segédprogram vagy a Samsung USB drivers mindenképp legyen feltelepítve és a legfrissebb verzióra frissítve!
  • A telefonról minden adatod törlődik! Minden általad fontosnak vélt dologról készíts biztonsági mentést!
  • Arra az esetre ha szeretnél visszatérni az eredeti szoftverhez, előtte mindig nézd meg, hogy pontosan milyen verziószámú szoftver van telepítve a telefonodra, ezt az Eszköz/Telefon névjegye részben az Alapsáv verziója résznél találod, pl.: I9100XXMS2
  • Később az alapszoftvert a SamFirmware vagy a Samsung-Updates oldalról tudod letölteni.
  • Ha nem tudod/nem vagy biztos benne, hogy mit csinálsz – ne csinálj semmit – kérdezz előtte!
  • Ha nem tudod mit csináltál/nem tudod miért történt, ami történt – kérdezz!
  • Ha nem tudod mi ez az egész – ne kezdj bele!

Szükséges fájlok:

Első lépés – az XXUDMH5 MODEM fájl flashelése a telefonra.

  1. Nyissuk meg az Odin 3.04-et.
  2. Vegyük ki az “Auto Reboot” opciót.
  3. A PHONE részhez tallózzuk be a MODEM fájlt, aminek .tar.md5 kiterjesztésűnek kell lennie, ez nagyon fontos!
  4. Tegyük Download mode-ba a telefont, ehhez tartsuk lenyomva a Hangerő Le + Home + Bekapcsoló gombokat (ha bekapcsolt a telefon, akkor elég a Home és Hangerő Le gombokat nyomva tartani)
  5. Figyelmeztet minket a telefon, hogy ezzel akár kárt is tehetünk a telefonban, ezt a Hangerő fel gombbal tudjuk elfogadni.
  6. Csatlakoztassuk a telefont USB kábel segítségével (jó minőségű kábel legyen, jól működő USB porton).
  7. ODIN-ban kék jelzés után mehet a start gomb és ha végzett kész vagyunk.

Akinek esetleg nem áll át az alapsáv, az a flashelés után kapcsolja ki a telefont, majd indítsa el download mode-ban és flashelje rá ismét a modem fájlt a fent leírt módon, ha végzett akkor le lehet húzni USB-ről és egy manuális újraindítás után jónak kell lennie.

Második lépés – Root.

  1. Nyissuk meg az Odin 3.07-et (a root letöltés tartalmazza).
  2. A telefon itt se legyen csatlakoztatva, valamint ellenőrizzük a fájl kiterjesztését, hogy .tar.md5-e?
  3. A PDA gombra kattintva tallózzuk be a CF-Auto-Root fájlt.
  4. Tegyük a telefont Download Mode-ba (Hangerő Le + Home + Bekapcsoló gomb, mint fent).
  5. Csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez.
  6. A “Re-Partition” opció semmiképp ne legyen kipipálva!
  7. Várjuk meg míg újraindul a készülék és betölt a rendszer.

A superSU első induláskor figyelmeztetni fog, hogy a Samsung KNOX szolgáltatás bekavarhat ezért megpróbálja letiltani, ilyenkor előfordul, hogy “beragad” a folyamat és folyamatosan azt írja, hogy KNOX letiltása (én is így jártam). Ilyenkor szimplán kapcsoljuk ki a telefont, majd vissza és futtassuk ismét a superSU alkalmazást, ekkor már minden gond nélkül lezajlik a folyamat.

Harmadik lépés – Region Lock Away futtatása.

  1. A fenti dolgok után nem maradt más, mint maga a függetlenítés.
  2. Másoljuk fel az APK fájlt a telefonra, majd a biztonsági beállításoknál engedélyezzük az ismeretlen forrásokból származó telepítések engedélyezését.
  3. Miután feltelepült az alkalmazás, futtassuk, adjuk neki root jogosultságot, amikor kéri.
  4. Miután végzett, kérni fog egy újraindítást – NE indítsuk újra a telefont, menjünk a “Reboot Later” gombra azaz később indítjuk újra a telefont.
  5. Ezután manuálisan szimplán kapcsoljuk ki a telefont.
  6. Vegyük ki a Vodás simkártyát (ha volt benne) és tegyük bele a másikat (esetünkben egy szlovák kártyával próbáltuk ki és működött).
  7. Voilá! Kész!

Ezután tehetünk fel frissebb gyári romot is ODIN segítségével, javasolt az XEH azaz a szolgáltatófüggetlen magyar rom használata, itt regisztráció ellenében letölthető a kívánt verzió 4.2-től egészen 5.0.1-ig.

Fontos, hogy ha friss romot rakunk fel, akkor a root elvész de függetlenítés NEM, tehát aki frissítés után is szeretne root jogosultsággal rendelkezni, az szimplán ismételje meg a második lépést a frissítés után – 5.0.1-el teszteltem és működik.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Források / Source

XDA Developers Forum – Chainfire – Region Lock Away

XDA Developers Forum – Chainfire – GT-I9505 & GT-I9505G root

XDA Developers Forum – Chainfire – GT-I9500 root

XDA Developers Forum – DjeMBeY – Galaxy S4 modem collection

XDA Developers Forum – chavxxx – Galaxy S4 sim-unlocking (kódokkal, ez külföldi telefonoknál működik csak)

Külön köszönet / Special thanks

XDA Developers Forum – robert1968

XDA Developers Forum – dieselweasel

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Samsung Galaxy SIV (GT-I9505) Függetlenítés és Root” bejegyzéshez 38ozzászólás

  1. Szia Manó!

    Jó lett a leírás! 🙂

    A root-olást meg lehet csinálni gari vesztés nélkül is, (csak macerásabb) és ez esetben mivel végig Odinnal flash-elsz, gyári rom/modem-et, nem ugrik a knox sem.
    Tehát elvben lehet gari vesztés nélkül elvégezni.

    Gratula a leírásokhoz!

    🙂

  2. Üdv!
    Érdeklődöm, mivel jelenleg gyári Android 5.0.1 Hungary (VDH) van a telefonon (knox- 0x0) , előtte vissza kellene állnom 4.3-ra, vagy lehetne anélkül is használni a leírást?

    • Szia!

      A leírás 4.3-hoz készült eredetileg és én is ezzel a verzióval dolgoztam. Ezzel működött, így szerintem az a biztos, ha Te is így és ezzel a verzióval csinálod. Egy ilyen értékű telefonnál szerintem jobb nem megkockáztatni egy bricket. ☺

  3. Kedves Mano2!
    Megcsináltam a leírtakat, I9505 T-mobilos telefonról van szó.
    Sikerült. Beletettem a vodafonos kártyát, működik.
    Viszont eldobja a hálózatot, keresés után megtalálja és utána később megint.
    Szted mi lehet a probléma oka?
    Esetleg a Gyári Független romot tegyem fel?
    Mosta frissített 5.0.1 es T-mobil os rom van fent.
    Köszönöm Válaszod.
    Üdv,Ricsi

    • Szia Ricsi! Mindent úgy csináltál, ahogy le volt írva? Szerintem a modem lehet a gond, gondolom ennek is párban kell lennie. A kollégám azóta is használja a telefont, nem panaszkodott hálózatvesztésre – ebből gondolom.

    • Kedves Richárd!
      Én moddolt romot használok (Cyanogenmod-ot) és olyan tapasztalataim voltak, hogy egy bizonyos verziótól elengedhetetlenek voltak a bootloader és modem frissítések, esetedben gondolom a modem lesz a ludas, nekem is eldobálta a jelet folyamatosan, xda-n találsz jó leírásokat és mindig friss modem és bootloader fájlokkal, “i9505 modem upgrade” kifejezésre oda is navigál a google, érdemes ezekkel megpróbálni (telenoros vagyok független S4el).
      A Cyanogenmod, ha jól emlékszem az egyik 4.4es verziójától kezdte el eldobálni a térerőt, lehet neked a gyári frissítésnél volt valami hiba, ami miatt a modem nem frissült megfelelően (bízom benne, nem hardveres hiba).

  4. Sziasztok nekem Sa I9506 van ezt szeretném unlockolni telekomos valakinek van öttlete milyen eljárással lehetne?

    • Csak 1 db 4.3 találtam azzal nem jó. kipróbáltam egy 4.2.2 t mobilost azzal sem ment igaz abból van még több változat is fent. töltsem le talán mindent és próbáljam ki azzal ? No meg lehet nem is lehet 4.2.2 ről végig csinálni a mno2 leírását sem nem ?

    • Köszönöm! Ha megvan így a downgrade és sikerül mano2 mutatványa akkor utána . tud még lenni 5.0.1? és meg is marad az unclock ? Ha csak függetleníteni akarom akkor is végig kell csinálnom gondolom az első két lépést is amit leírt mano2?

  5. Hello Mano2. I9505XXUHOJ2_I9505OXXHOJ1_I9505XXUHOJ2_HOME.tar.md5 nekem ez a rendszer firmware-m van. De még nem telepítettem fel. Azt szeretném megérdeklődni hogy ha nekem is ledobálja a sim-kártyát, akkor milyen MODEM fájlt tudsz nekem ajánlani hozzá? Vagy esetleg ha felrakom az 5.0.1-et, akkor mit tegyek ha ez a probléma még mindig fenn áll?

  6. Sikerült a downgrade 5.0.1-ről 4.4.2-re. A 4.3-as verzióra downgrade-lés az felejtős így hát megpróbáltam 4.4.2-vel megcsinálni a folyamatot. Minden rendben ment. Független a T-mobilos i9505. Köszi a leírást. Üdv!

Kérdés, kérés, vélemény, probléma? Jöhetnek a hozzászólások!